室長メッセージ Message from the Director

慶應義塾 常任理事 協生環境推進室 室長 岩波敦子

私たちは今、多様な価値観と社会的背景を持った人々が織り成すグローバル化という変化の波に直面しています。異なる考え方との接触はときに摩擦や衝突を生みますが、複眼的な視野は豊かな発想を育み、異なる思考や行動パターンを理解し受け入れる柔軟性は、社会を大きく成長させる原動力となります。社会的固定観念と心身の制約を乗り越え、一人ひとりが自分の選択に応じた生き方を実現するためには、相手の立場に身をおいて考えられる想像力と、他者への深い思い遣りに根ざした寛容の精神が必要です。

他者の尊厳に等しく敬意を払う社会の創成は、「独立自尊」や「社中協力」の理念の下慶應義塾が受け継いできた建学の精神に深く根差しています。2018年4月、慶應義塾は、既存の組織を再編し、ワーク・ライフ・バランス、バリアフリー、ダイバーシティの三事業を柱とする「協生環境推進室」を新たに設置しました。様々な知見を共有・発信するプラットフォームの構築を通じて、互いの人格を尊重し協力する協生社会の実現を皆様と共に目指して参ります。

慶應義塾 常任理事
協生環境推進室 室長 岩波 敦子

We are now directly encountering the range of transformations which globalization entails,. This is a force which indelibly intertwines the fates of people with diverse values and social backgrounds. While encounters with divergent ways of seeing the world also give rise to friction and collisions, the multifaceted perspectives these afford ensure the proliferation of ideas; while the flexibility to understand and accept divergent modes of thinking and behaviors is a dynamic force which contributes greatly to society's growth. The imagination to intuit where the person with whom one is engaged is coming from and an open-minded attitude rooted in deep consideration towards others are required to overcome rigid social constructs and material and spiritual constraints, and to make a reality of ways of life aligned to each and every individual's choices.

The notion of creating a society where all are respected equally is deeply ingrained in the spiritual legacy of the school's foundation, which has been passed down at Keio University through such ideals as Dokuritsu-jison ("independence and self-respect") and Shachu no kyoroku ("cooperation among the members of a group of peers"). The Office for Equity, Diversity, and Inclusion was newly established in April 2018 following the restructuring of an existing institutional apparatus at Keio, and has as its backbone the three initiatives of work-life balance, barrier-free systems, and diversity. The office will, with your kind assistance, continue to aim to contribute to realizing a harmonious society in which people respect each other's individuality, and endeavor to cooperate, through the creation of a platform to share and disseminate a variety of know-how.

Professor Atsuko Iwanami
Director, Office for Equity, Diversity, and Inclusion
Vice-President, Keio University